Αρχική Health Corner Ζέα, ένα ποιοτικό δημητριακό.

Ζέα, ένα ποιοτικό δημητριακό.

  Η ζέα (triticum dicoccum), είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά και από τα πρώτα που εξημέρωσε ό άνθρωπος.

 

Αναφέρεται ως ζειά, βρίζα, όλυρα, emmer(Γερμανία), farro(Ιταλία) και κάποιε φορές συγχέεται με το ασπροσίτι(γερμανικό dinkel) ή τη σίκαλη.  Υπήρξε βασικό καλλιεργήσιμο είδος στην Μέση Ανατολή και μια από τις κύριες καλλιέργειες δημητριακών στην Αιγυπτο και τη Ρώμη. Αργότερα, επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι.

   Η ζέα ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων ελλήνων, οι οποίοι έτρωγαν ψωμί από ζέα ή κριθάρι. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά αν και αργότερα υποβιβάστηκε ως ζωοτροφή. Το σιτάρι που τρώμε καθημερινά περιέχει γλουτένη η οποία δημιουργεί πεπτικά προβλήματα(δυσανεξία στην γλουτένη, κοιλιοκάκη). Αντίθετα η ζέα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμβάλλει στην καταστολή των φλεγμονών και περιέχει λυσίνη, ένα βασικό αμινοξύ που ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι σημαντικό στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης η αυξημένη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο καθιστούν τα προιόντα από ζέα πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά.

   Στα καταστήματα μας θα βρείτε τα προιόντα από ελληνική βιολογική, ζέα του αγροκτήματος Αντωνόπουλου με γηγενείς ποικιλίες που δραστηριοποιείται από το 1980, προιόντα triticum dicoccum, με πιστοποίηση DEMETER από το αγρόκτημα trinity farm, των αδελφών Τσιαντή, καθώς και την εξαιρετική σειρά  farro triticum dicoccum της ιταλικής εταιρίας Montebello, η οποία περιλαμβάνει στην γκάμα της και σπαγγέτι και παράγει βιολογικά τρόφιμα από το 1974 .