Αρχική Health Corner Τι είναι υγιεινή διατροφή;

Τι είναι υγιεινή διατροφή;

   Σίγουρα δεν είναι μια λογιστικού τύπου προσέγγιση, δηλαδή τόσες πρωτεϊνες, τόσοι υδατάνθαρακες, τόσα λίπη...το πορτοκάλι είναι πολύ περισσότερα από βιταμίνη C, η ελιά είναι πολλά παραπάνω από βιταμίνη Ε και ο άνθρωπος είναι πολλά περισσότερα από τα άθροισμα μυών, οστών, δέρματος, συνδέσμων και σπλάχνων. Μέσα στην απλότητά τους, όλα τα πράγματα κρύβουν μεγαλείο, οπότε και το ταπεινό φαγητό είναι απείρως περισσότερα από κάτι που χορταίνει την πείνα μας.

   Εχουμε ξεχάσει στην εποχή μας την ιερότητα των πραγμάτων, καθώς αποκαμωμένοι από μια ανελέητη καθημερινότητα παρακολουθούμε σαν θεατές την ταινία της ζωής μας και θεωρούμε ότι είμαστε ζωντανοί. Απορροφημένοι/ες σε εκατομμύρια χαώδεις σκέψεις, δεν καταφέρνουμε να κάνουμε καμμία πράξη απολύτως συνειδητά, το "εδώ και τώρα" απλά δεν υπάρχει. Ποιός άνθρωπος σήμερα όταν οδηγεί, είναι 100% συγκεντρωμένος στην οδήγηση; Ποιός από μας όταν τρώει είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο φαγητό του;

   Τρώμε, δηλαδή επιτρέπουμε σ'έναν "εισβολέα", την τροφή να εισχωρήσει στο σώμα μας, ένα σώμα το οποίο αποφεύγει τους εισβολείς (μικρόβιο, ιούς, αιχμηρά αντικείμενα), έχοντας πλήρη συνείδηση της θνητότητάς του. Εμείς από την άλλη,  χωρίς καμμία επαφή μαζί του, δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το φαγητό για το σώμα μας. Τρώμε άτσαλα, καταβροχθίζοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα και μετά από λίγο, θέλουμε να ξαναφάμε, συνήθως κάτι γλυκό γιατί δεν χορταίνουμε σχεδόν ποτέ, και δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτό το διαρκές ατέλειωτο τσιμπολόγημα συνδέεται με ότιδήποτε άλλο εκτός από την ανάγκη μας για τροφή. Νιώθουμε χαρούμενοι, τρώμε γλυκά, έχουμε χωρίσει κι έχουμε κατάθλιψη; Τρώμε τα πάντα. Πάμε σινεμά; Συνοδεύουμε την ταινία με κούτες τσιπς ή ποπ-κορν αμφίβολης ποιότητας. Εχουμε γενέθλια, γάμο, αρραβώνα, γεμίζουμε τα πιάτα λες και δεν θα ξαναφάμε ποτέ. Τα χριστούγεννα εκτελούμε γενιές από γαλοπούλες και το Πάσχα ξεκληρίζουμε κοπάδια αρνιών "για το καλό".

    Ποιά είναι λοιπόν η υγιεινή διατροφή; Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει, γιατί για τον καθένα μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Εγώ για παράδειγμα έχω καταλήξει ότι μου ταιριάζει ένας συνδυασμός ωμοφαγικής χορτοφαγίας και μακροβιοτικής. Είναι πολύ πιο απλές απ'ό,τι ακούγονται και θα τις παρουσιάσω πιο αναλυτικά σε επόμενα άρθρα.

   Υγιεινή διατροφή είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, ανάλαφρα, που όταν θα σηκωθούμε από το τραπέζι θα εξακολουθούμε να έχουμε ενέργεια και διάθεση και δεν θα ψάχνουμε το πλησιέστερο κρεβάτι για να πέσουμε σε κώμα, δεν μας φουσκώνει, δεν μας πρήζει, δεν μας αρρωσταίνει. Είναι αυτή που για να παραχθεί δεν βασανίζει άλλα πλάσματα με κτηνώδη, βάναυσο τρόπο κι επιτρέπει σε όλα τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια, ή τα έντομα να απολαύσουν αυτό που δικαιούνται όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη, τον ήλιο, το φεγγάρι, το χώμα, το νερό. Είναι αυτή που παράγεται από την φύση και την καταναλώνουμε όσο πιο ανόθευτη, πρωτόλεια και χωρίς πολλές και περίεργες επεξεργασίες. Είναι αυτή που αναβιβάζει την ποιότητα των συναισθημάτων και των σκέψεων μας, γιατί ένας καθαρός οργανισμός μπορεί σε γενικές γραμμές να σκέφτεται πιο καθαρά και να αντιλαμβάνεται καλύτερα την πραγματικότητα. Σε πολλές χώρες έχουν παρατηρήσει ότι σε όσα σχολεία σταμάτησαν να σερβίρουν σκουπιδοφαγητά και έβαλαν στο μενού λαχανικά και φρούτα τα παιδιά έπαψαν να είναι τόσο επιθετικά και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Υγιεινή τροφή είναι αυτή που  ετοιμάζουμε μόνοι μας, με καλής ποιότητας υλικά, μαγειρεμένη με φροντίδα και αγάπη ώστε να την προσφέρουμε στον εαυτό μας και τους δικούς σαν ένα πραγματικό δώρο ζωής. Είναι αυτή,  που δίνει περιθώριο στα όργανα μας να κάνουν και κάτι άλλο εκτός από το να προσπαθούν να μας καθαρίσουν, να μας αποτοξινώσουν, να μας σώσουν. Τα όργανα μας σκέφτονται, ονειρεύονται κι εμείς, αποκομμένοι εντελώς από τις λειτουργίες τους, τους στερούμε το όνειρο και το στερούμε κι από τον εαυτό μας και η ζωή χωρίς όνειρο, είναι εφιάλτης....

   Δήμητρα Μαγκλάρα